top of page

𝔗𝔞𝔰𝔠𝔞 1: 𝔗𝔢𝔯𝔯𝔦𝔰𝔰𝔞𝔦𝔯𝔢𝔰

El terrissaire era un  ofici artesanal molt  important a l’època medieval. Els terrissaires elaboraven a mà, gairebé tots els estris que es necessitaven a la vida quotidiana dels habitants, com els gots, els plats, càntirs… Artesania per facilitar el transport de productes, per emmagatzemar aliments, per il·luminar, per canalitzar i transportar aigua, com envàs de perfum, per a la tinta per escriure…

Els terrissaires també s’encarregaven de fer teules, piques, maons i sòcols, en resum objectes pràctics.

images%20(6)_edited.jpg
images (4).jpg
Ceramica_20140319200008.jpg
ceramista-large_edited.jpg

Del taller d’un terrissaire, poden sortir peces elaborades amb tècniques molt diferents.  entre si. Tot depèn de la forma, del tipus de fang emprat, de la cuita o de la decoració amb relleus, incisions  o esmaltats. Atuells grans i petits, toscos i més refinats, decoratius o bé funcional. Entre les terrisses més decoratives destaquen les ceràmiques, les porcellanes i les rajoles.

VaseCampaniformeKunheim-976x1024_edited_
05-Taller-Cerámica-Medieval-Andalusí-Est
images%20(2)_edited.jpg
5ac0e668ceab9a631d61c9fca3c0354a_edited_

La ceràmica feta a mà és un procés que podem elaborar de tres formes diferents: a mà, amb torn o amb motlle. L’alfarer amassava en primer lloc el fang, per després preparar la forma de l’objecte que volia obtenir i es decoraven amb diferents tècniques com la pintura, estampat, vidriat, esgrafiat… i dibuixant tant elements geomètrics com l escenes de la vida cotidian

images (3).jpg
220px-Medioevo_Fillide-Aristotele_web.jp
T3PWH3_edited.png
verdemanganeso-3.jpg
f5828f28c3f4547e933a416485cea4b4.jpg

TASCA 2: TERRISSAIRE

Actualment, aquesta tradició és manté molt arrelada en municipis com; la Bisbal de l'Empordà, Quart, Breda, Esparreguera.

QUÈ  FAREM? - PROCÉS A SEGUIR

 

  1. Preparem la base del plat: fem una planxa d'un centímetre de gruix rectangular, utilitzant el corró. Desprès amb l'ajuda d'un got de plàstic dibuixem la circumferència amb el punxó i tallem el fang amb la loneta de mitja lluna.

  2. Modelatge colombí o tècnica del xurro. Aquesta tècnica consisteix en l’elaboració de llargs xurros amb el palmell de la mà sobre una superfície, per anar-los aplicant en forma d’espiral a sobre d’una base feta de fang. Un cop construïda la peça caldrà anar “cosint” les tires entre elles (tan a l’exterior com a l’interior de la peça) per a eliminar els espais que queden buits. Ho farem amb una eina o espàtula. Aquesta tècnica ens permet construir bols, pots, gerros, plats

  3. Textures i acabat:

      - Incrustacions: Podem afegir a la peça original elements amb pastes de diferents colors i tornar a passar el corró.

      - Aplics: Afegir elements amb volum que podem fer amb motlles de pastisseria.

      Textures

     - Polit o brunyit: Amb una cullera metàl·lica o amb una eina per polir. (Per fer aquesta tècnica no s’ha de deixar assecar              del  tot la peça)

     - Paletejat: Picar amb un llistó de fusta per tota la peça d’una manera irregular.  Podem picar  amb un llistó on hi ha lligat          un fil o corda.

     - Pentinat: Rascar amb una pinta o similar (cartró tallat amb punxes) en forma d’ones.

     - Rascat: Amb un punxó.

     - Imprès: A partir d’un objecte natural (fulla, petxina...) o quotidià (botó, corda...)

     - Troquelat: Foradar alguna part de la peça. (el millor és amb cúter o estri que talli; compte!)

       Acabats

      - Pintat: Amb peces no cuites es pot pintar amb pintura plàstica...

EXEMPLES  DE  PRODUCTES  I  ARTISTA TERRISSAIRE

producte final.jpg
881dbbf736675c2c84ff9e9b64246f1a.jpg
0b4b9aaca5f82b671a587e663f6922d3.jpg
342c95915c07f3b6bc3598e86179b91c.jpg
8b1cbf4eea8da38ee8f987349b1ba3b6.jpg
Shadow on Concrete Wall
image editado.png

MARCOS PACHECO

Terrissaire

Marcos Pacheco, nascut a la Bisbal d'Empordà l'any 1974 té un ofici: terrissaire i excel·lent torner. Passa les hores imaginant el fang. Les seves mans i la seva imaginació creen obres rotundes, potents, però delicades y sensuals a la vegada. Podeu veure'n alguns exemples d'obres clicant  sobre el seu retrat.

bottom of page