top of page

𝔗𝔞𝔰𝔠𝔞 7: 𝔗𝔯𝔬𝔟𝔞𝔡𝔬𝔯𝔰 𝔦 𝔍𝔬𝔤𝔩𝔞𝔯𝔰

Trobadors i trobairitz

A l'edat mitjana, una època marcada per les guerres contínues, es va desenvolupar a l'interior dels castells una cultura de música, poesia i joc que va esdevenir especialment rica a Occitània. Si tenim en compte els testimonis que s'han pogut recuperar, aquell territori va destacar, al segle XII, per un bon nombre de trobadors que, com en altres indrets, feien composicions poeticomusicals de temàtiques molt variades: cançons de gestes, heroiques, amoroses, de caràcter polític, moral, satíric, piadoses, cants fúnebres i moltes altres.

 

 

Musicalment, les formes són també de gran diversitat, destacant-se el rondeau (alternança de cobles i tornada), virelai (en què la tornada no interromp el desenvolupament de les estrofes), ballade( tornada alternant cada tres estrofes), etc.

 

 

La història, però, ha oblidat un bon nombre de poetesses occitanes d'aquell segle, que eren conegudes com a trobairitz, i que han deixat poesies amoroses (sovint dedicades als seus amants) que sorprenen pel seu realisme i les referències directes a l'amor carnal.

trobadors.jpg
TROBAIRITZ.jpg

Els trobadors van ser els creadors de música i poesia a Catalunya des del segle XI. L’art trobadoresc va arribar a Catalunya procedent del sud de França (Occitània), ja que en aquests segles els territoris de Catalunya i Occitània estaven molt lligats políticament. Aquests trobadors vivien als castells i eren nobles. La llengua que utilitzaven era l’occità o provençal i la música, amb què acompanyaven les cançons, era la popular. Però aquests compositors no cantaven ni interpretaven la seva música, ja que aquesta faceta la feien els joglars.

Joglars

Els joglars van ser una peça fonamental en la baixa edat mitjana, ja que eren els responsables d’entretenir la gent de les ciutats naixents del segle XIII. Aquests anaven de ciutat en ciutat explicant històries reals o inventades, cantant les cançons populars i fent petites representacions teatrals, danses populars i malabars.

QUÈ HAUREU DE FER?

En aquest taller haureu d'assajar per recitar un parell de composicions poètiques (de trobadors i trobairitz) amb un arranjament musical adequat. Com a joglars, haureu de preparar una petita representació teatral relacionada amb els comtes d’Empúries (casament de la filla dels comtes amb un príncep i l’acte de vassallatge del comte al príncep) amb l'acompanyament d'un espectacle de malabars.

 

De manera que haureu de fer-vos les pilotes de malabars i practicar-ne.

malabares.jpg
bottom of page